Projectlijn: Hoop



Week 1 (04-2020): Start periode 4.
Een persoonlijke uitleg waar ik zelf hoop uit haal, voor mij is dit verbonden met troost en gekoesterd zijn. Dit heb ik geprobeerd uit te beelden met dekens en de handeling van het aaien, wat mij altijd rust geeft.

Verder een illustratie bij het artikel God in the machine: my strange journey into transhumanism. Ik vond dit artikel erg interessant. Dit komt door de verbinding die er gemaakt wordt tussen het christendom en het transhumanisme. Wat ik vooral uit de tekst haalde is dat beide van deze levensbeschouwingen zich toch een soort leven na de dood voorstellen en/of erop hopen. Daardoor lijken ze meer op elkaar dan gedacht. In mijn illustratie heb ik geprobeert om deze verbondenheid te laten zien. Ik heb ook nog een tweede schets gemaakt die iets humoristischer is, maar ik vond de eerste beter werken.



Week 2 (04-2020): Keuze maken in de richting die ik op wil met het thema hoop. Ik heb twee onderwerpen die ik interessant vind:

Neerkijken op Hoop In het artikel Hoop praat Peter Giesen over mensen die op hoop neerkijken. Zij vinden dat hoop een manier is om het echte leven niet onder ogen te zien. Om te negeren dat de echte wereld hard is en niet beter gaat worden. Ik ben geinteresseerd in wat mensen ertoe drijft om neerbuigend over hoop te zijn. Waarom zouden we het voor anderen willen verpesten? Willen ze geen ''simpele'' emoties tonen? Voelen ze zich beter dan de rest?
Hoop Vanuit de Ander In mijn filmpje van vorige week had ik het over dat we elkaar nodig hebben. We vertellen anderen dat het wel goed komt, maar dan hebben we zelf ook weer iemand nodig die ons troost en zegt dat het wel goed gaat komen. Dit is een mooie wisselwerking, eentje van geven en nemen. Ik denk dat ik voor deze optie ga kiezen, omdat me in deze tijd liever met iets positiefs bezig wil houden dan iets negatiefs. De verbondeheid die we nodig hebben is een mooi thema.

De teddybeer uit het filmpje vind ik wel een leuk motief voor hoop/troost. De transformatie naar een hart kan symbool staan voor het moeten delen van liefde en/of hoop.



Week 3 (05-2020): Verderwerken met het thema Hoop Vanuit de Ander: we vertellen anderen dat het wel goed komt, maar dan hebben we zelf ook weer iemand nodig die ons troost en zegt dat het wel goed gaat komen.

Ik denk dat ik het door middel van een soort redactionele illustraties/animaties ga doen. Ik wil nog wat meer varieren met stijl en materiaal, maar ik ben in ieder geval al zeker van mijn thema. Het redactionele aspect vind ik leuk en heb ik nog niet eerder gedaan. Ik denk dat ik mij ga focussen op herhaling in illustraties/animaties. Door veel te herhalen wordt er voor mijn gevoel een soort verbondeheid gecreeerd -> het is een grote groep, we herkennen dit gevoel, het gebeurt bij iedereen.



Week 4 (05-2020): Experiment met andere materialen. De verftextuur heeft een soort emotioneel gevoel dat ik erg mooi vindt. Ik ga voor mijn eindwerk allemaal verschillende kleine animaties over troost maken, met verschillende technieken.



Week 5 (05-2020): Plan voor de beeldreeks: een website waarop je grote herhalende illustraties ziet, ondertussen hoor je stukjes van interviews. In dit soort vorm heb ik nog nooit iets gemaakt. Ik denk dat het programmeren van de site wel goed komt. Verder heb ik nog meer animaties gemaakt voor het filmpje. Ik ben begonnen met het maken van 3D modellen, iets dat ik nog maar een keer eerder heb gedaan. Dit vond ik leuk maar ook af en toe frustrerend om te doen. Ik wil er wel graag meer over leren.



Week 6 en verder (05-2020):
De 10 beelden komen op een site, waar je doorheen kan klikken. Hier is de site: https://hopetroost.neocities.org

Eerste opzet van de animatie:

Vanaf hier ben ik gaan werken aan mijn eindwerken. De animaties begonnen eigenlijk in allemaal dezelfde stijl. Aan het eind heb ik nog iets meer verschillende stijlen en manieren van troost ontdekt.
De illustraties voor artikelen maken vond ik moeilijk. Ik ben niet zo gewend om met tekst en layout te werken, er zitten weer allemaal nieuwe regels aan vast.
De herhalende illustraties zijn wel mijn favorite project. Ik heb geprobeerd om ze allemaal in een beetje dezelfde sfeer te houden, met kleurenschema's die op elkaar lijken maar toch net weer anders zijn. Ook de onderwerpen in de illustraties komen vaak terug, zoals het huilen, maar wel telkens weer op een net wat andere manier.

Eindwerken deze periode